Posted in horoskopski znakovi

MINI BASTE – Wardov kovčeg

Početak gajenja bilja u terariju bio je eksperiment koji je 1829. godine izveo engleski doktor Nathaniel Ward smestivši malo obične baštenske zemlje i lutku moljca u malu staklenu posudu da može da posmatra njen razvitak. No, ubrzo su se iz semena i spora koje su se nalazile u zemlji počele razvijati biljke. Doktor Ward je predpostavljao da će one bez vazduha brzo uginuti, ali – na njegovo veliko iznenadjenje – one su se rascvetale i razbujale i nastavile da rastu sledeće četiri godine.

Dr Ward je nastavio da eksperimentiše s drugim biljkama i došao je do zaključka da tropsko bilje ukrasnog lišća i paprati naročito dobro uspevaju pod staklom. Njegovi stakleni kontejneri postali su poznati kao „Wardovi kovčezi“ i i krajem 19. Veka bili su veoma omiljeni u domaćinstvima ljubitelja bilja. Bili su preteča naših modernih terarija.

Wardov kovčeg

Princip terarija sasvim je jednostavan. Biljke uzimaju vodu iz tresetnog supstrata i ona isparava preko listova. Kondenzuje se na staklu i vraća u zemlju. Biljke tako žive u uravnoteženoj atmosferi uzimajući noću kiseonik a isparavajući ugljen-dioksid danju.
Biljkama kje se gaje u uravnoteženoj mikroklimi u hermetički zatvorenom terariju potrebno je vrlo malo pažnje; dr Ward je čak tvrdio da su u jednom od njegovih kovčega biljke provele 15 godina u zdravom stanju. Biljke u otvorenom terariju moraćete s vremena na vreme da zalivate, ali mnogo redje nego one koje nezaštićene stoje u sobi.

Terariji su posebno pogodni za tropske i suptropske biljke kojima je potrebna topla i vlažna atmosfera. Suvoj atmosferi tolikih modernih stanova sa centralnim grejanjem vlažni terariji će biti dobra protivteža. Pored ove potpuno praktične prednosti, oni vrlo lepo izgledaju, a postavite li kod kuće minijaturni ekosistem, eksperimentisanje njime biće pravo zadovoljstvo.

Ukrasni starinski „Wardovi kovčezi“ retko se danas mogu videti osim u muzejima – a u skladu s modernom definicijom – terarijem se danas smatra svka prozirna posuda za biljke koja se može zatvoriti ili ima mali otvor. Dekorativne trbušaste boce i vrčevi sa staklenim poklopcima odlični su za sadjenje pojedinačnih biljaka kao što su one iz porodice paprati ili Selaginella, koje bi se osušile u suvoj atmosferi sobe. U pokrivenim staklenim posudama za hranu ili kavarijumima koji se mogu poklopiti komadom stakla, možete da posadite čitavu grupu bilja.

Sintija Vikhem Kućno bilje

Obavezno pogledati: The Terrarium Museum – Stained Glass Terrariums

Autor:

Violeta Divnić Date of birth: 1965 Website: violetadivnicnenic.wordpress.com Vreme laznih careva, Weather false emperor, author Violeta Divnic

Ostavite Vase misljenje,

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s