Posted in horoskopski znakovi

Gliste i crvi korisni protiv depresije – Previse sterilnosti oko nas steti zdravlju

  • Industrijalizovane zemlje su u 19. veku učinile brojne napore da svoja okruženja oslobode takvih parazita. Time su smanjene bolesti i značajno produžen životni vek ljudi. Međutim, naučni dokazi sve ćešće upućuju da se u kreiranju „sterilnog“ okruženja i preteralo, a sada plaćamo zakasnele zdravstvene dugove. Pre nekih sto godina, mnoga autoimuna i zapaljenska stanja koja su danas tako česta (reumatični artritis, multipla skleroza, dijabetes tipa 1, groznica, astma) bili su tako retki, da nisu bili ni vredni pomena. Raščišćavanjem okoline i uklanjanjem patogena, ispostavilo se da smo utrli put mnogim bolestima izazvanim, upravo, odsustvom pozitivnih bakterija i benignih „napasnika“ kakve su gliste. Jasno je da takvi mikroorganizmi odavno „sarađuju“ sa imunim sistemom čoveka koji je nepogrešivo znao koji od njih treba napadati, a koji potpuno ignorisati. Sada ljudski organizam razvija alergije i astme, koje mu ranije nisu bile svojstvene jer parazite usled decenija „izolacije“ više ne prepoznaje. Prve studije na osnovu takve teorije pokazale su da deca odrasla na farmama gotovo nikad ne dobijaju alergije i astmu. Takođe, u drugim istraživanjima dokazano je da raste broj autoimunih i alergijskih poremećaja ljudi, stanovnika zemalja koje su naglo napredovale ka urbanom razvoju. Slično je i sa glistama. Ako gubitak kontakta sa „starim prijateljima“ mikroorganizmima povećava rizik od razvoja autoimunih bolesti i alergija, da li je moguće da ponovnim izlaganjem tim organizmima možemo lečiti takva oboljenja? Čini se da je odgovor potvrdan. Nedavne studije ukazuju da lečenje ljudi glistama može pomoći kod multiple skleroze, dijabetesa tipa 1 i inflamatornih obolenja debelog creva. Još jedna parazitska vrsta, bezopasna bakterija koja je slična mikrobu tuberkuloze, u kombinaciji sa hemoterapijom dala je značajno povećanje šansi za preživljavanje osoba obolelih od raka pluća. Ta bakterija poznata kao M. vaccae takođe smanjuje depresiju i anksioznost pacijenata sa kancerom. Takva ideja ne zvuči nečuveno. Alergijske i autoimune bolesti, kao i depresija sve su češće u savremenom svetu. Ipak, većina poremećaja imuniteta koji se javljaju u modernim društvima, obično je povezana sa depresijom.
  • Na posletku, depresivni ljudi, čak i ako su fizički zdravi, pokazuju znake zapaljenja kakva su karakteristična za alergije i autoimune bolesti. Lečenje depresije crvima ili bakterijama svakako još ne može početi sa primenom, ali jasno je da deci ne činimo dobro kada ih držimo u gotovo sterilisanom svetu. Igranje u blatu i nekoliko poljubaca sa psom, može biti dobro i za njihovo fizičko i za psihičko zdravlje.

Autor:

Violeta Divnić Date of birth: 1965 Website: violetadivnicnenic.wordpress.com Vreme laznih careva, Weather false emperor, author Violeta Divnic

Ostavite Vase misljenje,

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s