Feng Shui i biljke u domu

Biljke u domu imaju posebnu ulogu kompenzacije uglavnom negativne energije koju šalju mrtvi predmeti, jer su živa bića i generiraju svoj vlastiti tok chi-energije. Biljke se uvijek moraju dobro negovati i biti zdrave, jer uvelo bilje ima suprotno dejstvo.

Prema Feng shuiu postoje sobne biljke koje će u vaš životni prostor uneti više kvalitete nego neke druge. Feng shui preferira biljke okruglih oblika, jer se životna energija kreće u ciklusima, krugovima pa će vas takvo biljke najbolje poduprijeti svojom energijom.

Za početak je najvažnije sve neprirodno izbaciti iz svog doma. To uključuje plastično ili sušeno cvijeće. Takve stvari šire negativnu energiju i što ih više imate u svome domu, više negativne energije upijate, pa i sami postajete negativni.

U Vazi držite samo sveže (ubrano) cvijeće i držite ga na sredini prostorije, najbolje na sredini stola. Ono će upiti mirise i toksine. Svakodnevno mu menjajte vodu i podrezujte uvelo lišće i stablo, kako bi što duže trajalo.

Jedini izuzetak iz ovog pravila je mirisna lavanda. Ona može poslužiti i sušena. Lavanda ne samo da simbolizira mir i opuštenost, nego će svojim mirisom tako delovati i na vas i ostale ukućane.

Prema feng shuiu pozitivnu energiju u vašem domu će širiti sve biljke mesnatih listova. Tu spadaju aglaoneme, krotoni, eheverije, difenbahije, jaglaci, ljubičice itd. Deblji listovi su „okrugliji“ i donose više sreće.

Iako bambus nije tipična ukrasna biljka za naše područje, odličan je izbor za vašu kuhinju ili kupatilo, jer joj je za rast potrebno mnogo vlage. Za sađenje može poslužiti sitni kamen ili zemlja, koju uvek morate održavati vlažnim.

Palme su nešto veće biljke i prikladne su za velike prostorije ili hodnike. Palme ne vole sušu, ali ni vlažnost. Njih trebate zalivati umereno.

Puzavac nije zaobljenih listova, ali zbog svoje gipkosti ublažava oštre linije kućnog namještaja, polica, prozora i sl. Ako se dobro neguje vrlo brzo će narasti.

Umesto puzavca možete upotrebiti viseće korpe. U njih stavite biljke ovalnih listova, najbolje u uglove prostorije, kako bi se zaoblilile.

Najlošiji izbor su kaktusi. Kaže se da ljudi koji su „oštrog“ karaktera vole biti okruženi kaktusima ili drugim bodljikavim biljem.

Feng shui podrazumeva sistem za praćenje kosmičkih i zemaljskih energija i uspostavljanje ravnoteže između njih i čoveka. Ovaj princip, kojim se životna energija, Chi usmerava na najbolji mogući način pruža praktične instrukcije kojima se treba služiti u nastojanju da se stvori estetski vrlo lepa životna sredina koja optimalnim protokom vitalne energije. Prema orijentalnim učenjima, a i modernoj fizici, teško je odvojiti materiju od energije, vidljivo od nevidljivog, na čoveka se gleda kao na kompleksno biće čije je fizičko telo samo „najgušci“ aspekt puno šireg entiteta. Prostor možemo shvatiti kao materijalno proširenje našeg unutrašnjeg stanja. Radom na uređenju enterijera neminovno utičemo i na nas same, i to je dinamičan proces koji se odvija tokom celog našeg bitisanja.

Advertisements

Ostavite Vase misljenje,

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s