Posted in zena i zdravlje

Smeh otklanja bol

Dobar, zarazan smeh u društvu prijatelja pomaže nam da se oslobodimo bola zahvaljujući hemijskim supstancama nalik opijatima koje u tom trenutku preplavljuju naš mozak, otkriva studija objavljena u Analima britanskog Kraljevskog društva. Istraživači su sproveli eksperimente u laboratorijskim uslovima tokom kojih je jedan deo volontera gledao komedije, poput serija „Mister Bin“ i „Prijatelji“, a drugi emisije o golfu ili životinjama, dok im je istovremeno merena otpornost na bol. Obavljen je, takođe, i jedan test u vreme trajanja pozorišnog Frindž festivala u Edinburgu gde su volonteri gledali nastupe stendap komičara ili, pak, neki dramski komad. Tokom svih ovih testova, volonteri su bili izlagani određenom stepenu fizičkog bola. Istraživači su otkrili da je svega 15 minuta smeha dovoljno da se prag izdržljivosti bola podigne za deset odsto. Oni su, međutim, primetili da nije svaki smeh lekovit. Naime, olakšanje pruža samo opušteni, neusiljeni smeh od kojih vam se oči refleksno zatvaraju i koji najčešće iskusimo u društvu, a vrlo retko kada smo sami. Zaštita od bola koju pruža smeh dolazi po svemu sudeći od endorfina, kompleksne hemijske supstance koja pomaže u prenošenju poruka između neurona, ali takođe utompljuje signale fizičkog bola i psihološkog stresa. Endorfin se luči i prilikom fizičke vežbe – trčanja, plivanja, joge… Naučnici veruju da se tokom smeha ovaj hormon luči nehotičnim, repetitivnim mišićnim spazmom kada samo izbacujemo vazduh bez uzdahivanja. Ova disajna „vežba“ je veoma iscrpljujuća, pa samim tim dolazi do lučenja endorfina. Istraživači smatraju da ovi eksperimenti pomažu u razumevanju psiholoških i društvenih mehanizama koji izazivaju smeh, i ističu da je grupa glavni faktor za izlučivanje endorfina. Prema jednoj teoriji, smeh pomaže transmisiju signala privrženosti, učvršćujući veze između pojedinaca. Prema drugoj, smeh u grupi podstiče društvenu saradnju i kolektivni identitet i kao takav predstavlja evolucionu alatku koja čoveku pomaže u preživljavanju.

Autor:

Violeta Divnić Date of birth: 1965 Website: violetadivnicnenic.wordpress.com Vreme laznih careva, Weather false emperor, author Violeta Divnic

4 thoughts on “Smeh otklanja bol

  1. Osho u jednoj od svojih knjiga opisuje i meditaciju smeha. U početku čovek mora da se prisiljava, ali redovnom primenom blokovi se oslobadjaju i smeh postaje sve prirodniji i opušteniji. Smeh je ozdravljenje🙂.

Ostavite Vase misljenje,

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s