Lavanda

Производња лаванде

ЛАВАНДА

Lavandula officinalis
Лаванда је вишегодишња, зељаста, полужбунаста биљка, пореклом из Медитерана. Због природе станишта, формира веома дубок коренов систем, чак до 4м, што је чини погодном за садњу против ерозије.
Хабитус лаванде чини велики број готово вертикалних грана са ситним зеленим до сребрнасто зеленим листовима. На врху стабљике налазе се цветови у класастој цвасти. Висина стабла је од 50 до 80цм.

Семе лаванде је врло ситно, црно, сјајно. Тежина 1 000 семенки је око 0,9г.
Клијавост је прилично велика, око 90% у првој години али она временом опада иако има чврсту опну. Клијање је због те чврсте опне успорено.
Лаванда иако слови за биљку топлих предела, врло добро подноси ниске температуре, чак и до -30*Ц, чиме доспева на листу врста отпорних на све временске екстреме.

Лаванда се највише користи због свог етарског уља, специфичног мириса који му даје ланалилацетат а чији је садржај у листу око 0,5%.
Цвет се такође употребљава али није толико значајан. Углавном се користи као додатак неким чајевима а сушени цвет се често пакује у врећице као природно средство против мољаца.

Засаде лаванде треба подизати на осунчаним местима или јужним падинама пошто јој је потребно доста сунца. Најбоље успева на надморским висинама од 700 до 1200м.н.в. иако се често гаји и на нижим теренима. Што се земљишта тиче није пробирљива. Једино не подноси кисела и забарена земљишта. Највише јој одговарају дубока, лака земљишта, богата калцијумом.

Ђубрење:

Ђубрење се обично примењује на теренима који не садрже довољно хумуса. Може се употребљавати прегорели стајњак 30-50т по хектару или минерална шубрива.
Од минералних ђубрива најбоље је користити спороразлагајућа, са великим учинком фосфора јер тај елеменат утиче на цветање.

Размножавање:

Размножавање се може извршити на два основна начина, семеном и ожиљавањем резница.
Сетва семена не гарантује да ће се на потомство пренети све жељене особине па се зато код лаванде ређе примењује.
Најчешћи начин размножавања је размножавање резницама.
У рано пролеће пре пролиферације, одсецају се резнице дужине око 15цм и побадају у земљу на дубину од 5-8цм, на растојању од 10 цм.
Уз редовно заливање остају у расаднику до јесени када се могу пресадити на стално место садње.
Још један, мање коришћени начин за добијање ожиљених резница је загртање.
У јесен се бокори лаванде загрну земљом тако да само мали део гране вири изнад земље. Наредне јесени се врши одгртање, одсецање ожиљених резница и садња на стално место.

Садња:

Садња се може обавити у јесен или у пролеће с тим што је јесења садња много сигурнија и биљке брже стасавају.
Сади се у садне јаме на растојању од 80 до 100цм између редова и размаком 60-80цм између биљака. Од мера неге примењује се окопавање и ђубрење.

Берба:

Засади подигнути на нижим надморским висинама цветају у другој половини јуна а на већим надморским висинама то може бити и у другој половини јула месеца. Бербу је најбоље обавити у периоду пуног цветања што је око 10 до 15 дана од почетка цветања. Берба се обично обавља ручно. Одсецају се светови са цветном дршком дужине 10 до 15 цм.

Дестилација етарских уља:
Дестилацију трева применити одмах после кошења.
Дестилација се врши проласком водене пара из једног казана у други где се налази биљна маса. Са воденом паром крећу се и етарска уља према катализатору. Када се ове две компоненте дестилују у посуду, потребно је одвојити фракцију ароматичне воде и етарског уља, што је лакши посао собзиром да је уље увек на површини воде.

Рачуница за подизање једног хектара:

За подизање једног хектара под лавандом, препоручује се сађење 20 000 садница.
За овај посао потребно је обезбедити око 25 000 резница које треба побадати у рано пролеће у леје на растојању 10×10см.
За ову количину резница потребан је простор од 250м/2.
Овај простор треба прекопати, уситнити добро земљу и прихранити је прегорелим стајњаком или спороразлагајућим гранулама минералног ђубрива.
Количина сајског ђубрива треба да буде 2т а вештачког (NPK 12:14:16, спороразлагајућег,) треба набавити 50кг. Не сме се дозволити да се земљиште потпуно осуши до прве или следеће јесени када се биљке пресађују на стално место.
Део резница се неће ожилити а део од вишка (5000) треба да послужи за попуњавање празнина које могу настати прве године од садње.

Advertisements

Ostavite Vase misljenje,

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s