Posted in horoskopski znakovi

Pametni putevi – putevi koji svetle u mraku

STREET-SMARTPutevi koji svetle u mraku, a koji bi jednog dana mogli puniti baterije električnih automobila, počeće se koristiti sledeće godine.

Projekta „Smart Highways“ je predstavljen prošlog meseca u Holandiji tokom Dutch Design Weeka. Putevi će koristiti najnoviju tehnologiju. Među najambicioznijim idejama za nove puteve su i specijalne trake koje će omogućiti vozačima električnih automobila da napune baterije dok se voze.

Drugi plan je opremiti puteve sijalicama koje štede električnu energiju. Osvetljenje će postati snažnije kada automobil bude u blizini, a potom će se ugasiti kada automobil prođe.

O ovim idejama se razmišlja već nekoliko godina. Od sledeće godine će holandski putevi dobiti trake od fotoluminiscentnog praha, koje će se moći puniti sunčevom svetlošću, a potom tokom noći osvetljavati put u trajanju od deset sati.

Druga tehnologija koja će biti implementirana je dinamična farba osetljiva na teperaturu koja će led učiniti vidljivim, tako da će vozači znati da je put klizav._

Ideje su razvile holadnske kompanije Studio Roosegaarde and Heijmans Infrastructure. Još uvek nije otkriveno kako će trake za punjenje baterija električnih automobila funkcionisati.

„Umesto da se fokusiramo na automobile kako bismo poboljšali iskustvo vožnje, Daan Roosegaarde i Heijmans žele modernizovati puteve. Inovativni dizajni, poput puta koji svetli u mraku, dinamične boje, interaktivnog osvetljenja i slični će biti realizovani u narednim godinama“, saopštili su kreatori inovativnih ideja.

Izvor: klix.ba

Autor:

Violeta Divnić Date of birth: 1965 Website: violetadivnicnenic.wordpress.com Vreme laznih careva, Weather false emperor, author Violeta Divnic

Ostavite Vase misljenje,

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s