Astroloska psihologija

Šta je astrološka psihologija?

Astrološka psihologija je nova nauka o čoveku nastala na osnovu modernih psiholoških saznanja i starih astroloških učenja. To je sinteza između psihologije i astrologije. Međutim, u astrološkoj psihologiji nije vršeno sjedinjavanje saznanja iz psihologije sa tradicionalnom astrologijom, odnosno sa astrologijom čija pravila tumačenja potiču još iz vremena renesanse ili baroka ili čak i ranije (što je inače moda u poslednje vreme). Osnivačima astrološke psihologije, Brunu i Lujzi Huber, psiholozima po profesiji bile su potrebne godine rada da bi razvili potpuno nova pravila tumačenja u astrologiji i takvu astrologiju onda uneli u psihologiju. Taj kreativni spoj je nazvan astrološka psihologija.

Čovek uz pomoć astrološke psihologije može da nađe odgovore na svoja večita pitanja: “Ko sam ja?”, “Odakle potičem?” i “Kuda idem?”. Sinteza psihologije (pre svega individualne i razvojne, u koje su uneta i saznanja i ciljevi transpersonalne psihologije) i astrologije omogućava čoveku da ispravno shvati svoju ličnost sa svim svojim vrednostima i sposobnostima, jakim i slabim stranama i da se usmeri na ostvarivanje svoje ličnosti kroz one aktivnosti i u onim oblastima gde može da postigne uspeh ne upinjući se da radi ono što mu ne odgovara zato što to od njega zahteva njegova okolina. Povinujući se zahtevima okoline koji odudaraju od njegove prave prirode on često doprinosi razvoju bolesti i usporava ili čak sprečava sopstveni razvoj ličnosti. Astrološka psihologija može da se koristi i u preventivne svrhe dajući čoveku slobodu da zahteva od okoline da ga prihvati onakvog kakav on zaista jeste. Pored toga ona omogućava da čovek shvati uzroke svog ponašanja i to već u samim korenima. Metodama astrološke psihologije duboka životna motivacija, nesvesne težnje, unutrašnji životni ciljevi mogu da budu izdignuti u svest stvarajući time prostor za kreativnog čoveka. Ta saznanja pored diferenciranog razumevanja ličnosti omogućuju i integraciju i svestan lični rad na sopstvenom razvoju.

Cilj astrološke psihologije

Cilj astrološke psihologije je da čovek shvati sebe kao celovitu ličnost i da na pravi način otpočne da se bavi svojim razvojem, individuacijom. Istovremeno on stiče određenu kontrolu sebe samog i svoje okoline. Postaje svestan sebe i svoje individualnosti i spoznaje zadatke, koji stoje pred njim. To je dugotrajan proces samoispitivanja i samokontrole, jer je mnogo toga zatvoreno u nesvesnom. Tek kada čovek sam spozna zašto nešto mora da čini, može da živi na osnovu sopstvene odgovornosti, koja je izraz etičke autonomije.

Dakle, cilj astrološke psihologije je da pomogne čoveku da dosegne svoj maksimum i da time postane i koristan pripadnik čovečanstva.

Kako je nastala astrološka psihologija?

Astrološku psihologiju zasnovali su Bruno i Lujza Huber, psiholozi po profesiji, a nastala je kada se B.Huber (čovek širokih interesovanja – studirao je i astronomiju i fiziku), pokušavajući da što bolje savlada psihologiju ličnosti i istražujući različite metode u ovoj oblasti, zainteresovao za astrologiju. Činilo mu se da ona nudi, između ostalog, jasnu koncepciju suštine čoveka u koju može da se uvrsti celokupno tadašnje određenje postojeće psihologije – a istovremeno je u njoj video jedan fino naglašen instrumentarijum za dijagnosticiranje svakog indvidualnog karaktera i njegovih specifičnih problema. Nijedna poznata disciplina ili metoda nije mogla da ponudi nešto isto toliko vredno. Međutim, ubrzo je odustao, jer je proučavajući dostupnu literaturu naišao na veliki nesklad i oprečnosti u tumačenju. Vratio se izučavanju psihologije (težeći da što bolje shvati ličnost čoveka), ali ga je upravo to ponovo vratilo astrologiji, jer je baš u astrologiji naišao na mnoge ključne pojmove iz psihologije ličnosti. Posvetio se izučavanju astrologije kako bi ušao u suštinu stvari. Bile su potrebne godine mukotrpnog istraživačkog rada sa saradnicima da bi došao do preciznih i zadovoljavajućih formulacija pojmova, a onda je nastavio rad na razvoju ovog specifičnog spoja astrologije i psihologije.

Temelj astrološke psihologije se zasniva na psihološkom konceptu, koji čoveka razmatra kao celovitost: ne samo kao ljudsku psihu utkanu u svoju okolinu, nego i kao duhovni entitet (individualitet), koji može slobodno da se postavlja u odnosu na druge.

Ovaj koncept je zastupao i razvio Dr Roberto Asađoli (1888.-1974.) u Italiji, postavljajući nasuprot psihoanalitičkom metodu, svoj psihosintetički. U svojoj psihoterapeutskoj praksi Asađoli nije bio orijentisan na analizu, već na integraciju i novo oblikovanje ličnosti. Zastupao je holistički pristup. Cilj njegovog terapeutskog rada je bio da kroz razvoj voljne energije obuhvati celovitu ličnost i da aktualizuje više Jastvo.

Pored ovih ideja u zasnivanju astrološke psihologije, korišćen je i Jungov koncept ličnosti. Naime, da se ličnost sastoji od nekoliko diferenciranih sistema koji ipak deluju jedan na drugog, od kojih su najvažniji Ja, lično nesvesno i njegovi kompleksi, kolektivno nesvesno i njegovi arhetipovi, persona, anima i animus i senka, tu su i introvertnost i ekstravertnost i funkcije mišljenja, osetljivosti i intuicije. Najzad tu je i jastvo koje je središte celokupne ličnosti.

Nakon specijalističkog školovanja u Firenci (1958-61.) kod Asađolija i nakon neopohodnih priprema, Huberovi su 1964. godine osnovali Astrološko-psihološki institut u Adilsvilu kod Ciriha (Švajcarska) koji je 1973. godine prerastao u visoku školu (trogodišnje školovanje) nakon kojeg se dobija diploma, a moguće je i dalje specijalističko usavršavanje i magistarske studije. Ovaj centar astrološke psihologije radi do današnjih dana i priznat je širom sveta. Mnogi stručnjaci koji se bave čovekom u svojoj praksi koriste saznanja iz ove oblasti kako bi se što bolje i efikasnije izborili sa problemima sa kojima se susreću.

Advertisements

Ostavite Vase misljenje,

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s