Peta kuca u natalnoj karti

Natalna karta i uporedni horoskop - vixolina@gmail.comPeta kuća je vezana za obrazovanje, vaspitanje, podizanje, odgoj, inteligenciju, sposobnost razumevanja, shvatanja, sporazume, intelekt, znanje, učenje, stipendije. Govori nam o presudama, rasudjivanju, oštroumnosti, razboritosti, prisustvu duha, sklonostima, duhovitosti, dosetljivosti, savetima, mudrosti, mišljenju, obaveštenjima, vladanju, načelima života, moralnim kodeksima, zapovestima, javnosti, zabavma, sportu, predstavama, razonodama, društvu, uzbudjenju, potomstvu, materici, želucu, žuči, srcu, srednjem delu kičme, trudnoćama…
Ovo je kuća inteligencije, intelektualnog potencijala, mentalnosti, interesovanja, logike, rezona, učenja i znanja. Iz ove kuće vidimo znanje kojim osoba raspolaže bez obzira na formalno obrazovanje. U njoj leži ideja kreativnosti, stvaralaštva i stvaralačkog potencijala.
Prema tradiciji ovo je primarna kuća koja se tiče dece, potomstva, ali i sledbenika, učenika.

copy-wtrfozavvm.gif
Ovo je posredno i kuća ljubavi, ali prvenstveno ljubavnih i seksualnih veza (i pre braka) zabavnog i rekreativnog života, sporta (rekreativnog), hobija, društvenih i kulturnih zbivanja.
Peta kuća je sekundarna kuća koja se odnosi na državu, moćnike, lutrije, berze, uticajne i bogate ljude, i zbog toga predstavlja bogatstvo i životni uspeh, status i prosperitet.
copy-tt10859135fltt.gif
Ova kuća stvara dobre diplomate i savetodavce, zbog svoje prirode znanja, ali je u stanju da izloži i opasnim padovima statusa. Budući da je 9. kuća brojano od 9, ona se odnosi i na religiju, moralnu svest, duhovne tehnike, molitve i tradicionalno pravo, veru, crkve i slične institucije..

ZNACENJE VRHA PETE KUCE

Iako se primarno gleda znak u kome se nalazi vrh pete kuce, ne mozemo zanemariti ni znak u kome se ona nastavlja. Ako je vrh kuce pri kraju jednog znaka, tada veci deo kuce obuhvata naredni znak, a moze se dogoditi i da je ceo jedan znak ukljesten (umetnut), odnosno da u njemu niti pocinje, niti se zavrsava 5 kuca. Znak u kome se nalazi vrh kuce uvek nam opisuje kako nesto pocinje, dok drugi znak govori o tome kako se situacija kasnije razvija. Ukljesteni znak moze da govori o necemu sto ce se kasnije dogoditi ili o onom delu ljubavnog zivota koji ima veo tajnosti.

Vrh pete kuce u znaku Ovna:
Ovan je strastven, direktan i zestok znak, pa ce na vrhu 5 kuce doneti strastvene veze u kojima je akcenat na seksualnosti, ali im nedostaje finoce. Znakom Ovna vlada Mars, pa u zavisnosti od toda da li je on dobro postavljen i aspektovan, ocenicemo da li ce u vezi dominirati dobre ili lose osobine Ovna. Sa lose postavljenim Marsom, mozemo ocekivati da ce se strast sa pocetka veze vremenom pretvoriti u grubost i neminovne su svadje, a u najtezim slucajevima i fizicko nasilje.

Vrh pete kuce u znaku Bika:
Bik je plodan znak, jakih osecanja, sklon svim ovozemaljskim zadovoljstvima, pa na vrhu 5 kuce ukazuje na dobar ljubavni i seksualni zivot, prozet snaznim osecanjima i zadovoljstvom. Znakom Bika vlada Venera, pa cemo tek na osnovu njene postavke moci da procenimo u kojoj ce meri ljubavni zivot zaista biti takav. Dobro postavljena Venera ce nam potvrditi da ce osoba doziveti veliko zadovoljstvo na ljubavnom planu, dok ce u losem znaku, kuci i aspektima, dobro koje znak Bika donosi, biti umanjeno a odatle cemo videti i na koji nacin.

Vrh pete kuce u znaku Blizanaca:
Blizanci su promenjljiv, povrsan, veseo, dupli znak, mlakih osecanja, pa na vrju 5 kuce moze doneti veci broj ljubavnih veza, paralelene veze, sklonost flertu, a osoba ljubav dozivljava kao igru. Veze nemaju dubinu i potreban je neki stabilniji pokazatelj da bi potrajale. Naravno, Merkur kao vladar znaka reci ce nam nesto vise o tome. Imacemo potpunu razlicitu situaciju ako je Merkur u trigonu sa Uranom, koji podstice zelju za slobodom, i ako se Merkur nadje u trigonu sa Saturnom, koji nam namece osecaj odgovornosti, duznosti i omogucava da nesto traje kroz vreme.

Vrh pete kuce u znaku Raka:
Ako se na vrhu 5 kuce nadje emotivni znak Raka, vec mozemo da ocekujemo da ce se osoba mnogo dublje emocije angazovati u vezama, nego sto je to bio slucaj sa Blizancima. Takodje, moze dati i jednu sudbinsku ljubav. U muskom horoskopu moze dati i veze sa udatim zenama, narocito ako se vladar Raka, Meces, nadje u znaku Bika, Raka, Lava ili Vage, dok bi Mesec u Vodoliji mogao ukazati na razvedenu zenu. Dakle, ovde cemo, da bismo potvrdili ili opovrgli ove pretpostavke, posmatrati Mesec.

Vrh pete kuce u znaku Lava:
Znak Lava opisuje samouverene, srdacne i dostojanstvene osobe, pa upravo takve osobe privlacne su onima kojima s evrh 5 kuce nadje u tom znaku. To mogu biti autoritativni ljudi, koji su na polozaju ili uzivaju odredjeni ugled u drustvu. U zenskom horoskopu, Lav na vrhu 5 kuce moze da ukaze i na veze sa ozenjenim muskarcima. Naravno, moramo pogledati poziciju Sunca koje vlada znakom Lava i ono ce nam reci u kojoj meri osoba uspeva da pronadje u vezama upravo to sto joj je na prvi pogled privlacno. Ako se u zenskom horoskopu Sunce, kao vladar 5 kuce, nadje u znaku Raka, Lava ili Vage, to moze dodatno da ukaze na ozenjenog muskarca.

Vrh pete kuce u znaku Device:
Devica je rezervisan i analitican znak, sklon potiskivanju emocija, pa kada se nadje na vrhu 5 kuce, moze doneti probleme u ispoljivanju emocija i prepustanju u ljubavi, a u veze se ulazi tek nakon sto se izanaliziraju sve cinjenice koje idu u prilog vezi i koje su protiv. To onemogucava uzivanje u spontanom ulasku u vezu. Kako Merkur, vlada, pored Blizanaca, i znakom Device, on ce nam dalje opisati ljubavni zivot i potvrditi ili opvrci ove pretpostavke.

Vrh pete kuce u znaku Vage:
Prijatni i sarmantni znak Vage, koji uvek tezi partnerstvu, kada se nadje na vrhu 5 kuce, moze doneti veci broj veza, koje odisu senzualnoscu. Ipak, Vaga je simbol braka, pa ova kombinacija mesa bracnu i predbracnu ljubav. Moguc je ulazak u brak zbog trudnoce, kao i afere u toku braka. Naravno, to bi morali da nam potvrde i drugi faktori, a pre svega, posmatramo Veneru kao vladar znaka Vage.

Vrh pete kuce u znaku Skorpije:
Vrh 5 kuce u znaku Skorpije donosi strastvene veze, pune ljubomore i posesivnosti. Cak mogu imati i element fatalnosti, a sve u zavisnosti od polozaja vladara znaka Skorpije, Marsa i Plutona. Ako su oni lose polozeni ili aspektovani, moguce su i pretnje.

Vrh pete kuce u znaku Strelca:
Avanturisticki duh i idealizam znaka Strelca donose velike ljubavi, avanture, a moguca je i ljubav u inostranstvu ili sa strancem, kao i sa osobom koja cesto putuje. Sta cemo od svega ovog izdvojiti kao sigurno, reci ce nam vladar Strelca, Jupiter. U losim aspktima, moral je ugrozen, pa su vrlo verovatne veze tokom braka.

Vrh pete kuce u znaku Jarca:
Od hladnog, ali vernog i ozbiljnog Jarca na vrhu 5 kuce ne mozemo ocekivati uzbudljiv ljubavni zivot. Malo ljubavnih veza, koje imaju izvesnu tezinu, karakteristicno je za ovu kombinaciju. Moguca je ljubav u poznijim godinama. Neka sudbinska ljubavna prica moze se nastavljati vise puta u zivotu. Ovde je Saturn, koji vlada znakom Jarca, zaduzen da nam detaljnije opise ovu oblast.

Vrh pete kuce u znaku Vodolije:
Vodolija na vrhu 5 kuce cini situaciju na ljubavnom planu prilicno nepredvidivom. Naglasena je potreba za slobodom i originalnosti u ljubavi, pa su moguci ulasci u veze sa prijateljima, razvedenim ili neobicnim osobama, kao i vise ljubavi u isto vreme. U kojoj meri ce to sve biti naglaseno, reci ce nam Uran, planeta koja vlada znakom Vodolije. Suvladar Vodolije je Saturn, ali njegov uticaj ce biti manji i ovde njegova konzervativnost nece moci nista da promeni.

Vrh pete kuce u znaku Riba:
Ribe, znak svega sto je tajno i mutno, na vrhu 5 kuce mogu doneti upravo takve ljubavne veze. Drugi pokazatelji ce nam reci da li su u pitanju veze koje s ekriju ili platonske veze koje ne mogu da se ostvare. U svakom slucaju, naglasena je osecajnost i neznost u ljubavi, a dodatne informacije dace nam vladari Riba, Neptun i Jupiter.

Planete u petoj kuci:

Mesec u petoj kući
Javni uspeh u vezi sa mestima za zabavu, luna parkovima, bazenima, ili onima na kojima su deca i mladi ljudi. Voli zadovoljstva i društvo dece i suprotnog pola. Mnogo aktivnosti i promena zanimanja ili preduzeća. Promenljiva interesovanja (izuzev ako se nalazi u fiksnom znaku) čak i kad srce pripada nome što ga najmanje zaslužuje. Tada se privlačnost za neku stvar menja u hladnoću, averziju ili nezainteresovanost.
To je indikativan položaj za dete koje stiče slavu ili popularnost, naročito ako je Mesec dobro aspektovan. To takođe može da znači da će osoba na neki način biti u vezi sa decom,, ili sa veoma mladom osobom. Nekoliko dece, ukoliko se Mesec nalazi u plodnom znaku. Ako je Neptun u dobrom aspektu, može da se radi i o usvajanju deteta. Ako je Mesec loše aspektovan, onda donosi gubitke kroz spekulacije, i opasnost od velike tuge zbog ljubavi, dece ili morala.

Merkur u petoj kući
Rafiniran i zadovoljstva, koja su više mentalna nego opipljiva, mnogo više u razumu nego u osećajima, i ovo je dobar položaj za poslove vezane za zabavu, škole ili putovanja. Ova pozicija označava brigu, nervozu i tugu kroz decu i ostalog što e u vezi sa njima. Dobar aspekt sa Saturnom ili Jupiterom mnogo poboljšava poziciju i donosi uspeh i sreću kroz ove stvari, takođe kroz investicije. Ako su svetla u dobrom aspektu, označava uspeh u vezi sa putovanjima za javne zabave, i sa decom. Mars, Uran ili Neptun u opoziciji označavaju problematične ljubavne veze, skandale, rastavljanja, razvode, sudske procese.

Venera u petoj kući
Plodna unija koja daje divnu decu obdarenu verovatno umetničkim ili muzičkim sposoobnoostima. Sreća, komfor i radost kroz decu, koja su obično (ili ako ima više dece, najviše) devojčice.
Ova pozicija označava dobitak i uspeh kroz ljubavne veze, prijateljstva, itd. Sposobnost da zabavi druge osobe, ima uspeha u ponašanju, zadovoljstvo i zabava. Uspeh i dobitak kroz pozorište, pevanje, muziku, slikarstvo, decu, škole, parkove ili letovališta.
Ako je Venera mnogo afliktovana, onda postoji mogućnost narušavanja zdravlja zbog preterivanjau jelu, piću i seksu. Ako je Saturn u opoziciji-tuga i razočarenje u ljubavi, ili sa decom. Mars, Uran ili Neptun u opoziciji: opasnost ili brige u vezi sa suprotnim polom i bezobzirne, snažne i neuravnotežene reakcije u ponašanju.

Sunce u petoj kući
Uspešni, slavni i važni kontakti. Dobitak kroz spekulaciju, investiranje, preduzeće, decu, zadovoljstvo i mesta za zabavu. Mala porodica. Ova pozicija obično označava nemanje dece, ili težak porođaj, ili opasnost prilikom porođaja. Naravno, ovo zavisi od karaktera znaka u kome se nalazi Sunce, da li je neplodan ili ne. Ako je Sunce ovde afliktovano onda prouzrokuje gubitak kroz spekulaciju, probleme, ljubomoru, nesrećne ljubavi, probleme sa decom.

Mars u petoj kući
Sklonost sportovima, atletici, svim mišićnim vežbama. Impulsivnost, robusnost i nesrećna privlačnost suprotnog pola. Senzualne emocije, i ogromno preterivanje u zabavama, jelu i piću, prouzrokuju psihički, finansijski i socijalni gubitak. Opasnost nesreće za prvo dete. U ženskom horoskopu ova pozicija pokazuje težak i opasan porođaj. Gubitak zbog spekulacije, igre, ekstravagancije, zadovoljstva i ekscesnih emocija. Problem kroz ili zbog dece. Neptun, Uran, Sunce, Mesec ili Venera u opoziciji predskazuju opasnost ili propast suprotnog pola. Opasnost od rizičnih poslova. Ako je Mars dobro aspektovan onda predskazuje dobitke kroz sve što je vezano za zabavu i zadovoljstvo, kkao i sva interesovanja vezana za Marsovu prirodu.

Jupiter u petoj kući
Dobra, vaspitana i odgovorna deca koja će rođenom uvek biti od pomoći i pričinjavaće mu zadovoljstvo. Uspeh, sreća i dobici kroz ljubav i suprotan pol. Zadovoljstvo, uspeh i dobitak u vezi sa zzabavom, teatrom, socijalnim poslovima i školom. Dobra pozicija za dobitke kroz spekulaciju, investicije i finansije uopšte, a naročito ako se Mars i Sunce nalaze u dobrom aspektu sa Jupiterom. Za ženu ovo obično označava privlačnost profesionalnim ljudima, veletrgovcima, ili onima koji su na dobrim finansijskim ili društvenim pozicijama. Ovo povećava broj dece kao i sreću za njih. Ako je Jupiter afliktovan, dobri uticaji se menjaju, dajući iste želje, ali sa problemima, gubicima i preprekama, zavisno od prirode planete koja ga afliktuje i prirode kuće u kojoj se ta planeta nalazi.

Saturn u petoj kući
KADA SU LOSI ASPEKTI – Označava razočarenje, odlaganje, tugu i nesreću u vezi sa ljubavlju. Osoba je privlačna ili mnogo starijim osobama, ili suviše ozbiljnim ljudima. Za ženu, ovo obično predskazuje vezu sa starijim gospodinnom ili udovcem, ili sa muškarcem koji je duboko religiozan. Gubitak deteta, problemi i nesreća kroz decu. Gubici u igrama na sreću.
Opasnost od životinja. Opasnost od utapanja ako je Saturn u Škorpiji, a od srčanih bolesti ako je u Lavu. Ako je Sturn dobro aspektovan sa Suncem ili Mesecom, i ni na koji drugi način nije afliktovan, onda je to dobra pozicija za investiranje u zemlju, rudnike, nepokretnu imovinu i ostale stvari kojima Saturn vlada. Ako je afliktovan Suncem, Mesecom, Jupiterom-ne bi trebalo prihvatiti se bilo kakvih špekulacija.

Uran u petoj kući
Nekonvencionalne ideje u vezi sa bračnim i seksualnim vezama. Čudne, romantične, nestalne, tajne ili impulsivne ljubavne veze. Javni skandal.
LOSI ASPEKTI – PROBLEMI SA DECOM ili razdvajanje od deteta, sekiracija i problemi kroz decu. Problemi sa rođenjem deteta. Problemi u porodičnom životu i ljubavi. Gubici kroz špekulaciju, rizik, igre na sreću. Ljubav prema neobičnom, novom, ili prema neobičnim mestima za zabavu.

Neptun u petoj kući
Čudna iskustva u vezi sa osećanjima, emocijama i interesovanjima. Abnormalni uslovi u vezi sa seksom. Zavodništvo, senzualna zadovoljstva. Ako je afliktovan označava probleme i tugu u ljubavi i gubitak kontrole između apetita i želja. Prevara i krađa moguće. Ako je dobro aspektovan, onda osoba može da se izgrađuje uz pomoć srećne veze sa osobom suprotnog pola. Dobici ako se ulaže u naftu, ulje, brodove i ostale oblasti kojima vlada Neptun.

Pluton u petoj kući
Strastven kockar, ali obično to drži u tajnosti. Ako je dobro aspektovan, može da znači iznenadno bogatstvo preko kocke. Voli neobične,, ezoterične zabave, nekonvencionalne ili perverzne seksualne veze. Inklinira tajnim ljubavima. Mnogo okrenut seksu.
Razočaravaju  ga deca. Vanbračno dete, ili dete dato na usvajanje. Faktori koji okružuju rođenje deteta prouzrokuju mnogo nervoze, sekiracije ili emocionalnu nestabilnost u kasnijem životu. Deca su na neki način neobična. Obično skriva emocije. Sa ljudima je zbog koristi. Pravi zabave i zabavlja druge zbog koristi. Arogantan i sam sebi centar.

Advertisements

Ostavite Vase misljenje,

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s